Gastroskopia klasyczna

      W przeszłości w badaniach endoskopowych używano sztywnych rur z zamocowaną na końcu lampką oświetlającą wnętrze badanego narządu.

    Obecnie używa się tzw. giętkich endoskopów, wykorzystujących światłowody – bardzo cienkie, szklane przewody przenoszące światło bez zniekształceń. Nowoczesny gastroskop to pęczek takich szklanych włókien, obudowany elastycznym pancerzem o średnicy ok. 10 mm, sterowany przez specjalne cięgła oraz zaopatrzony w kanały do nadmuchu powietrza i biopsji.

Końcówki przewodu umożliwiają:

  • pobranie wycinków,
  • zrobienie wymazu,
  • usunięcie polipów (polipectomia),
  • czy przyżeganie prądem krwawiących miejsc (elektrokoagulacja).

     Podczas gastroskopii wykonuje się również tzw. test ureazowy na obecność bakterii Helicobacter pylori (HP) wywołującej zapalenie błony śluzowej, wrzody żołądka lub dwunastnicy. W najnowocześniejszym sprzęcie zamiast światłowodów jest stosowana mikrokamera umieszczona na końcu aparatury przesyłającej obraz, który jest następnie cyfrowo przetwarzany.

Przygotowanie pacjenta do badania (gastroskopia nowoczesna i klasyczna)

  • Przez co najmniej 6 godzin przed badaniem należy pozostać na czczo.
  • W dniu badania wykluczamy z jadłospisu następujace produkty:
              – świeże owoce oraz warzywa
              – produkty nabiałowe
              – kawę
  • Można natomiast pić lekko posłodzoną herbatę oraz wodę niegazowaną.

Przed badaniem pacjent otrzymuje formularz zgody na wykonanie badania, w którym podany jest szczegółowy opis badania.

Poniżej prezentujemy zdjęcia poglądowe, wykonane w naszej placówce podczas badania gastroskopowego. Proszę kliknąć na miniaturkę, aby powiększyć.
 
1. Wejście do krtani

 2. Przełyk

3. Odwrócona GFS

4. Żołądek

5. Dwunastnica

Gastroskopia wykonywana jest w mieście Nowy Sącz w NZOZ Gastro-Endomed, ul. Jana Kochanowskiego 2