Dieta w niealkoholowej chorobie stłuszczenia wątroby

Jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczuw komórkach wątroby,co prowadzi do poważnych powikłań zapalenia, marskościi, raka pierwotnego wątroby.

Dotyczy 75% osób z nadwaga najczęściej ludzi w wieku 40-60 lat, jednak również stwierdza się cechy stluszczenia wątroby już u niemowląt i uczniów szkół podstawowych.

Główne przyczyny to:

  • nadwaga lub otyść ( obecne u co 2 dorosłego Polaka i u co 5 dziecka i nastolatka)
  • mała aktywność fizyczna
  • złe nawyki żywieniowe, które prowadzą do rozwoju zespołu metabolicznego i jednocześnie do rozwoju choroby stłuszczeniowej wątroby

LECZENIE

To zmiana stylu życia– sposobu żywieniai aktywności fizycznej wraz ze zmniejszeniem masy ciała

Średniou bytek 1 kg masy ciała równa się ubytkowi 1 cm w obwodzie talii. Chudnięcie w tempie 0,5 – 1kg na tydzień jest najkorzystniejsze dla organizmu. Spadek wagi o 10 kg powoduje spadek stężenia trójglicerydów o 30%, cholesterol LDL o 15% i wzrost dobrego cholesterolu – HDL o 8%.

 

1.Odżywianie

Najlepsze metody przygotowania potraw to: gotowanie na parze, gotowanie w małej  ilości wody oraz pieczenie. Wskazane jest stosowanie ziół, by móc ograniczyć solenie do1 małej łyżeczki (5 g) soli dziennie.

Rodzaj pokarmuWskazaneUnikane
Produkty zbożoweChleb graham,żytni, razowy, płatki owsiane, kukurydziane,ciemny ryż, kasze gruboziarniste, makaron pełnoziarnistyCiasto francuskie, ciasto kruche
Warzywa i owoceŚwieże i mrożoneSoki, napoje owocowe,owoce i warzywa konserwowane i solone
NapojeWoda, herbata, kawaNapoje słodzone, napoje gazowane ”zero kalorii”, „bez cukru”
Ryby2-3 x w tygodniu, pochodzenia morskiego – z rusztu, pieczone, gotowane, w galarecieWędzone, smażone
MięsoBiałe (kurczak,indyk bez skóry, czerwone chude
(cielęcina ,wołowina, królik, dziczyzna, wędlina drobiowa)
Wieprzowina
Cukrymaximum 3 łyżeczkiDosładzanie fruktozą
TłuszczeOlej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkieSmalec, margaryny twarde
NabiałMleko 0,5%-2%, maślanka, kefir, jogurty niskotłuszczowe, sery białe chudeMleko tłuste, śmietana, mleko skondensowane, majonez, sery białem tłuste, sery żółte, topione, pleśniowe
SosySosy na bazie oleju, oliwy, kefiru, jogurtuMajonez, potrawy typu fast food
Jaja2 jaja / tydzień
DeseryBiszkopt, ciasto drożdżowe, galaretkaLody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie, alkohol

 

Ważne jest, by:

  • spożywać 4-5 posiłków w odstępach 3 -4 godzinnych
  • ostatni posiłek zjeść 3 godziny przed snem
  • posiłki należy zjadać w spokoju, by móc spokojnie przeżuwać,co sprzyja pojawianiu się uczucia sytości
  • wypijać około2 litrów płynów, w tym 1 litra wody dziennie, co ułatwia opanowanie nadmiernego apetytu i zapobiega powstawaniu bólów głowy przy zmianach dietetycznych

Warto unikać

  • nieregularnego odżywiania i podjadania pomiędzy posiłkami
  • alkoholu

Ważne jest, by:

  • spożywać 4-5 posiłków w odstępach 3 -4 godzinnych
  • ostatni posiłek zjeść 3 godziny przed snem
  • posiłki należy zjadać w spokoju, by móc spokojnie przeżuwać,co sprzyja pojawianiu się uczucia sytości
  • wypijać około2 litrów płynów, w tym 1 litra wody dziennie, co ułatwia opanowanie nadmiernego apetytu i zapobiega powstawaniu bólów głowy przy zmianach dietetycznych

Warto unikać

  • nieregularnego odżywiania i podjadania pomiędzy posiłkami
  • alkoholu

Do dziennego jadłospisu warto wprowadzić

  • 5-6 porcji dziennie warzyw i owoców
  • 2 porcje dziennie niskotłuszczowych produktów mlecznych
  • 3 porcjedziennie pełnoziarnistych produktów zbożowych

Niezależnie od zmniejszenia masy ciała pozytywny wpływ ćwiczeń utrzymuje się do 48 godzin i dla podtrzymania dobrych rezultatów warto ćwiczyć 30-60 minut dziennie przez większość dni w tygodniu.

Korzystne jest stopniowe wprowadzanie aktywności fizycznej, nawet rozpoczynając od 3 x dziennie po 10 min takich sposobów jak spacer do pracy, po zakupy, zamiast podjechania samochodem, czy autobusem a następnie – nordic walking,- jazda na rowerze, – jogging, – pływanie.

Tekst: Opracowanie na podstawie materiałów informacyjnych PRO.MED.PL