Jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczuw komórkach wątroby,co prowadzi do poważnych powikłań zapalenia, marskościi, raka pierwotnego wątroby.
Dotyczy 75% osób z nadwaga najczęściej ludzi w wieku 40-60 lat, jednak również stwierdza się cechy stluszczenia wątroby już u niemowląt i uczniów szkół podstawowych.
Główne przyczyny to:
- nadwaga lub otyść ( obecne u co 2 dorosłego Polaka i u co 5 dziecka i nastolatka)
- mała aktywność fizyczna
- złe nawyki żywieniowe, które prowadzą do rozwoju zespołu metabolicznego i jednocześnie do rozwoju choroby stłuszczeniowej wątroby
LECZENIE
To zmiana stylu życia– sposobu żywieniai aktywności fizycznej wraz ze zmniejszeniem masy ciała
Średniou bytek 1 kg masy ciała równa się ubytkowi 1 cm w obwodzie talii. Chudnięcie w tempie 0,5 – 1kg na tydzień jest najkorzystniejsze dla organizmu. Spadek wagi o 10 kg powoduje spadek stężenia trójglicerydów o 30%, cholesterol LDL o 15% i wzrost dobrego cholesterolu – HDL o 8%.
1.Odżywianie
Najlepsze metody przygotowania potraw to: gotowanie na parze, gotowanie w małej ilości wody oraz pieczenie. Wskazane jest stosowanie ziół, by móc ograniczyć solenie do1 małej łyżeczki (5 g) soli dziennie.
Rodzaj pokarmu | Wskazane | Unikane |
---|---|---|
Produkty zbożowe | Chleb graham,żytni, razowy, płatki owsiane, kukurydziane,ciemny ryż, kasze gruboziarniste, makaron pełnoziarnisty | Ciasto francuskie, ciasto kruche |
Warzywa i owoce | Świeże i mrożone | Soki, napoje owocowe,owoce i warzywa konserwowane i solone |
Napoje | Woda, herbata, kawa | Napoje słodzone, napoje gazowane ”zero kalorii”, „bez cukru” |
Ryby | 2-3 x w tygodniu, pochodzenia morskiego – z rusztu, pieczone, gotowane, w galarecie | Wędzone, smażone |
Mięso | Białe (kurczak,indyk bez skóry, czerwone chude (cielęcina ,wołowina, królik, dziczyzna, wędlina drobiowa) | Wieprzowina |
Cukry | maximum 3 łyżeczki | Dosładzanie fruktozą |
Tłuszcze | Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie | Smalec, margaryny twarde |
Nabiał | Mleko 0,5%-2%, maślanka, kefir, jogurty niskotłuszczowe, sery białe chude | Mleko tłuste, śmietana, mleko skondensowane, majonez, sery białem tłuste, sery żółte, topione, pleśniowe |
Sosy | Sosy na bazie oleju, oliwy, kefiru, jogurtu | Majonez, potrawy typu fast food |
Jaja | 2 jaja / tydzień | |
Desery | Biszkopt, ciasto drożdżowe, galaretka | Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie, alkohol |
Ważne jest, by:
- spożywać 4-5 posiłków w odstępach 3 -4 godzinnych
- ostatni posiłek zjeść 3 godziny przed snem
- posiłki należy zjadać w spokoju, by móc spokojnie przeżuwać,co sprzyja pojawianiu się uczucia sytości
- wypijać około2 litrów płynów, w tym 1 litra wody dziennie, co ułatwia opanowanie nadmiernego apetytu i zapobiega powstawaniu bólów głowy przy zmianach dietetycznych
Warto unikać
- nieregularnego odżywiania i podjadania pomiędzy posiłkami
- alkoholu
Ważne jest, by:
- spożywać 4-5 posiłków w odstępach 3 -4 godzinnych
- ostatni posiłek zjeść 3 godziny przed snem
- posiłki należy zjadać w spokoju, by móc spokojnie przeżuwać,co sprzyja pojawianiu się uczucia sytości
- wypijać około2 litrów płynów, w tym 1 litra wody dziennie, co ułatwia opanowanie nadmiernego apetytu i zapobiega powstawaniu bólów głowy przy zmianach dietetycznych
Warto unikać
- nieregularnego odżywiania i podjadania pomiędzy posiłkami
- alkoholu
Do dziennego jadłospisu warto wprowadzić
- 5-6 porcji dziennie warzyw i owoców
- 2 porcje dziennie niskotłuszczowych produktów mlecznych
- 3 porcjedziennie pełnoziarnistych produktów zbożowych
Niezależnie od zmniejszenia masy ciała pozytywny wpływ ćwiczeń utrzymuje się do 48 godzin i dla podtrzymania dobrych rezultatów warto ćwiczyć 30-60 minut dziennie przez większość dni w tygodniu.
Korzystne jest stopniowe wprowadzanie aktywności fizycznej, nawet rozpoczynając od 3 x dziennie po 10 min takich sposobów jak spacer do pracy, po zakupy, zamiast podjechania samochodem, czy autobusem a następnie – nordic walking,- jazda na rowerze, – jogging, – pływanie.
Tekst: Opracowanie na podstawie materiałów informacyjnych PRO.MED.PL