| | | | | Pieczywo jasne, mąka pszenna, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż białyl lub brązowy,drobny makaron, drobne kasze (najlepiej gotowane na sypko) | chleb czosnkowy, płatki owsiane z bakaliami | pieczywo razowe i pełnoziarniste, rogaliki francuskie, grube kasze, przede wszystkim gryczana i pęczak, makarony razowe | | Najlepiej świeże, dojrzałe bez skórki, gotowane i pieczone: jabłka, banany, ananasy | truskawki, jagody, brzoskwinie, winogrona, maliny | owoce suszone, gruszki, śliwki, czereśnie, owoce cytrusowe | | buraki,marchew, dynia, szpinak, kabaczki, zielony groszek, fasolka szparagowa, sałata, cykoria, brokuły, pieczone ziemniaki | czosnek, pieczona cebula, por, kapusta kiszona, pomidory bez skórki i ich przetwory | warzywa konserwowane octem, warzywa kapustne np. brukselka, papryka, ogórek, rzodkiewka, kukurydza, frytki, ziemniaki smażone | | Chude, bez kości i skóry: polędwica, wołowina, kurczak,indyk, cielęcina, królik, ryby, chude wędliny | smażone ryby, szynka, parówki odtłuszczone | wszystkie tłuste, smażone, duszone na dużej ilości tłuszczu, ze skórką: bekon, boczek, słonina, żeberka, kaczka, pasztety, konserwy, kiełbasy, podroby | | Gotowane na miekko, omlet | jaja sadzone, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, jajecznica na maśle | jaja gotowane na twardo, jaja w majonezie | | ser feta, ser kozi, mleko 0%-2%, mleko zsiadłe, serki homogenizowane białe, sery, kefir, maślanka | jogurt serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu, ser cheddar, ser mozarella, słodka śmietanka do kawy | jogurty pełnotłuste, śmietana, tłuste desery mleczne, pełnotłuste mleko, sery żółte, mleko czekoladowe | | | | orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, mieszanka studencka | | cukier i miód w niewielkich ilościach, dżemy niskosłodzone, najlepiej bez pestek, ciastka o niskiej zawartości cukru i tłuszczu, żelki, budyń, musy, kisiele, galaretki, ciasto drożdżowe, biszkopty | | ciasta z kremem i bitą śmietaną, ciasta z kruchym spodem, pączki, torty, faworki, kruche ciasteczka, czekolada, chałwa | | sól, sok z cytryny, koperek, wanilia, bazylia, oregano, estragon, rozmaryn, szałwia, koper włoski | | ocet, chili, papryka ostra, tabasco, pieprz, musztarda, chrzan | | woda mineralna, słaba herbata, herbaty owocowe z dozwolonych owoców, mleko, kawa zbożowa z mlekiem, rozcieńczone soki z owoców jagodowych (maliny, porzeczki) | słaba kawa, piwo bezalkoholowe | kawa naturalna, czarna herbata, napoje gazowane, płynna czekolada, kakao |
|